Stredoveký aromatický šalát

Možno vás prekvapí, že ľudia v stredoveku jedli šalát. A jedli to často. Na rozdiel od súčasnosti neboli šaláty pre ženy, ktoré držia diéty a dávajú si pozor na kalórie. Šaláty boli veľmi bežné predjedlá a boli plné bylín a aromatickej zeleniny, ktoré sa nachádzajú v každej domácej záhrade. Šaláty nielenže skutočne chutili ľuďom všetkých spoločenských vrstiev, ale považovali sa aj za dôležité jedlá, ktoré slúžili veľmi funkčnému liečebnému účelu. Typický šalát zahŕňal listovú zeleninu, rôzne bylinky, veľa cibuľovej zeleniny (pór, cibuľa, cesnak atď.), príležitostné ovocie ako lesné jahody a jedlé kvety.

Tento recept pochádza z rukopisu s názvom The Forme of Cury, ktorý je zbierkou receptov napísaných majstrom šéfkuchára kráľa Richarda II. v roku 1390. Väčšina ingrediencií vám bude známa, no ostatné budú pravdepodobne dostupné iba vtedy, ak si ich sami vypestujete.

 

Vezmite petržlen, šalviu, cesnak, pažítku, cibuľu, pór, borák, mätu, cibuľku, fenikel, žeruchu záhradnú, rutu, rozmarín, portulaku, opláchnite a umyte, natrhajte na drobno rukou a dobre premiešajte so surovým olej. Položte na ocot a soľ a podávajte.

Ako je to zvyčajne v prípade receptov zo 14. storočia, neexistujú žiadne merania. Pretože tieto zložky sa budú jesť surové, môžeme s istotou predpokladať, že „cesnak“ znamená cesnakovú zeleň a „fenikel“ sa vzťahuje na cibuľku a nie na semená. Za zmienku tiež stojí, že v rukopise je aj iná verzia toho istého receptu, ktorá tiež vyžaduje špenát , fialky a prvosienku. Replika tohto receptu bude kombináciou oboch.

Suroviny:

  • Rukola alebo Jarná zmes
  • Petržlen
  • 1 malá cibuľa alebo 2-3 šalotky
  • 1 cibuľa/zelená cibuľa
  • 1 cibuľka feniklu
  • 1 pór
  • Žerucha záhradná alebo potočnica
  • Šalvia
  • Rozmarín
  • Pažítka
  • mäta
  • Jedlé kvety
  • Ocot alebo citrón
  • Olivový olej
  • Soľ podľa chuti

Dodatočné prísady pre náruživého záhradkára/pokročilého gurmána:

  • Borák lekársky
  • Ruta
  • Cesnakové stvoly
  • Portulaka

Základom úspešného a chutného šalátu je dôkladné umetiue a osušenie všetkých surovín a následne ich nakrájanie,a by neboli ani príliš veľké, ani príliš drobné. Rute je lepšie sa vyhnúť, keďže táto rastlina dokáže vyvolať pôrod a rovnako má aj dosť výrazné liečivé účinky, opatrne treba pri tomto šaláte pracovať aj s ostatnými bylinkami, zvlášť s šalviou, pričom platí, že mladé lístky a rastlinky sú oveľa chutnejšie ako staré byliny ako aj staré časti jednotlivých bylín.

Zvláštnou kapitolou sú jedlé kvety, pričom do šalátu môžete použiť naozaj čokoľvek, čo samozrejme rastie vo vašej bylinkovej záhrake a nie je jedovaté samozrejme. Kvety boli v stredoveku veľmi bežnou ingredienciou šalátov. Kvety, ktoré navrhli majstri kuchári pre tento konkrétny šalát, sú prvosienka a fialky. Mnohé obchody s potravinami predávajú balenia jedlých kvetov spolu s baleniami čerstvých bylín.

Keď máme všetky suroviny nakrájané šalát premiešame ochutíme octovým sirupom, môžeme použiť menej ostrý balzamikový ocot alebo si pripravíme vlastný dresing podľa vlastnej chuti, ktorého základom bude ocot, vínny alebo balzamikový, citrón alebo iný citrus, soľ a cukor, prípadne med a voda

Dobrú chuť.

 

Zdroj: https://historydollop.com/2016/08/25/salat-an-aromatic-medieval-salad/