Alžbetínske jumbály

Alžbetínska doba trvajúca v rokoch 1558-1603 priniesla Anglicku čulé obchodovanie a na královský dvor sa dostávajú nove koreniny zo stredomoria a Ázie. To má zároveň za následok tvorbu nových receptov v kuchyni, kedy sa koreniny používajú do najrôznejších pokrmov, pre nižšie triedy sa sprístupňuje cukor a ovocie. Nové koreniny v kombinácii s miestnymi surovinami a ovocím znamenajú rozvoj kuchárskeho umenia. Jumbály-praclíky, alebo ak chcete sušienky boli obľúbenou sladkou pochutinou s relatívne jednoduchou prípravou a dlhou trvácnosťou.

Základný recept s prihliadnutím na pomer stredovekých a našich merných jednotiek, kedy stredovekých 20 vajec sa rovná dnešným moderným stredneveľkým 10 vajciam je:

  • 2 vajcia
  • pol šálky (100 gramov) cukru
  • 1 polievková lyžica rasce, alebo anízu
  • múky koľko treba

Pôvodný recept: „Vezmi dvadsať vajíčok a daj ich do hrnca, žĺtky aj bielko, dobre ich rozšľahaj, potom vezmi kilo šľahaného cukru, daj k nim a dobre ich premiešaj, potom do toho daj štvrtinu lupene kvetu. a urobte z nej tvrdú pastu a potom ju dobre vytvarujte anízovými semienkami a urobte z nej malé dlhé riadky, zviažte ich na uzly a konce namočte do ružovej vody; potom ich vložte do panvice s vriacou vodou, ale aj na jeden krát, potom ich vyberte pomocou skimmeru a položte ich do handričky, aby sa vysušili, pričom ich nepoložte do koláča, pričom dno bude potreté olejom, potom ich vložte do temperovanej pece pre jedného vreca, pričom ich v peci často otáčame.“

Postup: Vajcia zmiešame s cukrom, pridáme rascu alebo aníz a múku a vytvarujeme červíky, alebo zatočené tvary. Alebo môžeme povykrajovať rôzne tvary. Tie dáme do ružovej vody a následne ich dáme do variacej vody, kde po chvílke vyplávajú na povrch, vtedy ich vylovíme, necháme obschnúť a následne ich upečieme v rúre, pri teplote 120 st.Celzia asi 50 minút za občasného obracania. Vzhľadom na použité suroviny nečakajme však nejakú úchvatnú chuť. Ak si však uvedomíme alžbetínsku dobu a vcítime sa do nej pri zahryznutí do alžbetínskych jumbálov môžeme nachvíľku sa vcítiť do doby, kedy si ľudia pochutnávali na týchto jumbáloch

Zdroj: https://historydollop.com/2016/07/11/elizabethan-jumbal-biscuits/